Čim je moje prvo dete počelo da hoda primetila sam da ima ravna stopala. Bila sam zabrinuta mama, godinama sam naglašavala njegov razvoj. Da li će on naslediti moje bolove u stopalu i ortoze za ceo život? Zdravlje njegovih stopala mi se činilo kao bacanje kocke, igra genetske slučajnosti koja je bila izvan moje kontrole. Na njegovu sreću, otišao sam na svoje pešačko putovanje koje je sve što sam verovao o cipelama i stopalima okrenulo naopako. Ovaj članak bih voleo da podelim sa sobom kad sam bio tih godina.

 

Sadržaj članka:

Neverovatno stopalo

Šta su barefoot cipele?

Tanak đon

Fleksibilne

U obliku stopala

Bez podizanja pete

 

 

Neverovatno stopalo

Stopalo je neverovatna struktura. Sa 33 zgloba, 26 kostiju i preko 100 mišića, tetiva i ligamenata, više je nego sposoban da nosi naša tela kroz život. I za mnoge ljude na svetu to čini upravo to. Čukljevi, artritis i ortopedske cipele su uglavnom fenomen razvijenog sveta. Šta razvijeni svet radi drugačije? Jednom rečju: cipele. Šiljaste, krute cipele sa potpeticom po ceo dan svakodnevno menjaju naša stopala, sve dok se ne rode anatomska čuda koja rade svoj posao efikasno, te popravljaju stetu???!!!

 

Kada smo odrasli, obnavljanje/ispravljanje naših stopala je dug put, ponekad mukotrpan proces (mogu da potvrdim to!). Ali deca? Deca predstavljaju divnu priliku da zaustave bol u stopalima pre nego što on i počne. Da, genetika igra ulogu u funkciji našeg stopala, ali postoji jedan lak način da svoju decu podesimo za život bez bolova. I to preko njihove obuće.

 

Većina dece se rađa sa savršeno zdravim stopalima. Problem nije toliko u rešavanju problema koliko u tome da ga ne kreirate za početak. Cipele koje stavimo na ta stopala će ili dozvoliti da se razvoj nastavi kako treba ili će primorati stopala da odgovaraju cipelama. Iako toplo preporučujem da pustite decu da budu bosa što je češće moguće, cipele su neophodne za različite okolnosti. Ovde dolaze barefoot cipele.

  Šta su barefoot cipele?

 Sve dok nema bolova ili mišićno-skeletnih problema, dečija stopala mogu i treba da se razvijaju bez smetnji. Barefoot cipele omogućavaju da se to desi oponašajući efekat bose noge: pruža zaštitu, ali ne menja prirodno kretanje stopala. Da bi to učinili, cipele moraju biti tanke, fleksibilne, u obliku stopala i potpuno ravne (nulti pad).

 Tanke

Najbolje cipele za decu su dovoljno tanke da njihove hiljade nervnih završetaka još uvek mogu da osete tlo. Kod dece, ovo je ključni proces za razvoj ravnoteže i propriocepcije (znanje gde se vaše telo nalazi u svemiru), dve veštine koje nas štite od povreda tokom celog života. Veza sa zemljom je vitalni deo našeg kretanja.

 Fleksibilno

Stopala su fleksibilna; cipele bi takođe trebalo da budu. Čvrste cipele efikasno vezuju zamršene mišiće stopala, mišiće koji će se potrošiti ako se ne koriste. Cipele koje se kreću sa stopalom omogućavaju tim mišićima da ostanu jaki i gipki, otvarajući put stabilnosti tokom celog života.

 U obliku stopala

Beba ulazi u ovaj svet sa lepim stopalima i prstima u obliku lepeze. Odabirom cipela koje prate prirodne obline stopala očuvaju svoj oblik. Ali što je još važnije, čuva njihovu funkciju. Široki, stabilni nožni prsti koji se slobodno kreću rade sa vašim kukovima, kolenima i gležnjevima kako biste se dobro kretali. Tela male dece su posebno savitljiva i lako se mogu promeniti njihovom obućom, što može dovesti do čukljeva ili drugih deformiteta prstiju kasnije u životu.

 Bez podizanja pete

Potpuno ravna cipela bez podizanja pete drži centar gravitacije preko peta, gde smo najstabilniji. Cipele sa potpeticom (čak i male potpetice poput onih na teniskim cipelama) guraju dete napred, ugrožavajući njihovu sposobnost da se suprodstave neravnom terenu. Učenje da se krećete od stabilnog jezgra (jastučića) postavlja osnovu za dobro poravnanje celog tela.

Bez podrške Arch tetivama

Većina dece ne razvije luk (svod stopala) do oko 6 godine, tako da ravna stopala kod male dece ne bi trebalo da budu razlog za uzbunu. Čak i posle 6 godina, deci je obično bolje bez podrške za luk(svod), tako da mišići ojačaju i stopalo može da koristi svoj puni opseg pokreta. Mnogi odrasli takođe imaju ravna stopala, ali to je obično rezultat celog života mirnog sedenja i/ili hodanja u zatvorenim cipelama.

  Zaključak

Za mene, barefoot cipele za decu su stvar bez razmišljanja. Mlada, upečatljiva i neopterećena društvenim očekivanjima, deca su rešenje za toliko toga što nas muči. Kada naučimo ove buduće lidere kako da se dobro kreću, pripremamo ih za život uspeha, uspeh koji će nastaviti da prenosi i širi širom sveta.

 

*Napomena: Ako vaše dete ima mišićno-skeletne probleme ili ima bolove, uvek se obratite lekaru. Barefoot cipele možda neće raditi za svako dete, ali poznavanje ovih informacija i dalje može da vam pomogne da se zalažete za zdravlje njihovih stopala u kontekstu koji je pravi za njih.*

Heading

Additional content

0 komentara

Ostavite komentar

Svi komentari na blogu se proveravaju pre objavljivanja