Barefoot cipele su dizajnirane da stvore uslove poput hodanja bosom nogom za vaša stopala. Ove cipele su lagane, veoma fleksibilne, bez povišene pete i sa širokim okvirom za prste koji vašim prstima pružaju preko potreban prostor za pomeranje. Ovakve cipele "ne gnječe" vaša stopala, naprotiv, omogućavaju prirodno kretanje stopala, omogućavajući im da se kreću i odmaraju prirodno. Apsolutna sloboda i radost za vaša stopala. U ovom članku ćemo pogledati najvažnije karakteristike koje određuju način na koji ćete se osećati u barefoot cipelama.

 Barefoot cipele moraju imati široku i anatomski deo za prste (prednji deo cipele) kako bi se omogućilo dovoljno prostora za prste. Cipele sa uskim prednjim delom za prste onemogućavaju mišiće stopala da se pravilno angažuju što posledično dovodi do njihovog slabljenja.

  Nema ortoze / umetaka (uložaka) za stopala

Nije potrebno jastučenje ispod stopala (obično se nalazi u patikama za trčanje) jer ograničava kontakt sa podlogom. Najveći uticaj treba da bude na prednjem delu stopala, a ne na peti. Barefoot cipele nemaju ortoze/umetke (uloške) za stopala, vaša stopala nisu neprirodno poduprta tako da im je dozvoljeno da se kreću i rade prirodno, na isti način kao i bez obuće.

 Lagana konstrukcija

 Barefoot cipele treba da imaju laganu konstrukciju, ali sa čvrstim vampom(gornji deo cipele) koji štiti vaše prste dok se i dalje osećate slobodno.

 Barefoot cipele za decu

Prilikom odabira cipela za decu, roditelji moraju da budu posebno oprezni jer deca nisu u stanju da sama sagledaju sve, kao što su preuske cipele ili previše labave, nema dovoljno mesta za prste itd. Istraživanja pokazuju alarmantan broj – dve trećine dece nosi pogrešnu veličinu cipela i polovina ove dece pati od nekog deformiteta kao posledice. Deca do 10 godina ne mogu da procene i kažu da li cipela dobro stoji. Zbog toga je važno da znate stopala vašeg deteta da biste mogli pravilno da birate. Pre nego što kupite barefoot cipele, prvo izmerite obe noge (da, obe noge, pošto su stopala retko identična).

 Kako izmeriti stopalo?

Stavite komad papira na ravno tlo (izbegavajte plišane tepihe ili šljunkovite površine)

Postavite stopalo ravno na papir (za vreme merenja mora stajati, a ne sedeti)

Nek stavi svoju težinu na stopalo jer to čini stopalo dužim

Uzmite olovku i označite petu i najdalju tačku od pete - najduže merenje

Koristite lenjir i izmerite razliku između ove dve tačke

Uradite isto za drugu nogu (razlika može biti +/- 0,5 cm)

Broj koji dobijete je veličina vašeg stopala (ne veličine vaše cipele, pošto standardna veličina cipela može da zavara)

 Ako imate opciju da uporedite svoje merenje sa stvarnim uloškom odabrane cipele, uradite to. Uporedite brojeve (dužinu) i zatim stanite na nju (da biste uporedili širinu), vaša noga ne sme da se ispruži ni u kom pravcu.

 Dodatni prostor

Ukratko – „dodatni prostor“ meri prazan prostor između vašeg najdužeg prsta i kraja same cipele (prednja tačka cipele). Ovo je veoma važan broj prilikom kupovine barefoot cipela, posebno za decu. Uzmite veličinu stopala (broj koji ste dobili prilikom merenja oba stopala), a zatim dodajte 10 do 12 mm (idealni „dodatni prostor“). Ukupan broj je konačni broj koji tražite. „Dodatni prostor“ može biti do 18 mm, ali cipela i dalje mora savršeno da stoji oko gležnja.

 Stopala treba da imaju dovoljno prostora ne samo napred, već i sa strane. Širina cipele mora biti najmanje identična širini vašeg stopala. U idealnom slučaju, širina cipele je 0,2 cm – 0,5 cm šira od  stopala.

 Da biste sve završili, kada birate barefoot cipele, trebalo bi da koristite veličinu stopala (ne veličinu cipele) plus „dodatni prostor“. Uvek proverite unutrašnju dužinu cipele – ne samo broj – jer može da varira u zavisnosti od proizvođača ili različitih tipova cipela. Kod nas na Stopa.rs , za početak, svaki tip cipela Be Lenka Barefoot ima svoju tabelu sa veličinama i unutrašnjim dužinama tako da možete lako da izaberete pravu veličinu za vas.

Heading

Additional content

0 komentara

Ostavite komentar

Svi komentari na blogu se proveravaju pre objavljivanja